Οικολογία

User Rating:  / 0
PoorBest 

Έγκλημα και τιμωρία

Έχοντας εθιστεί στις κοινοτοπίες της μικρής οθόνης, που χαρακτηρίζει « Βιβλική καταστροφή» την πρώτη φθινοπωρινή πλημμύρα και «Δαντική κόλαση»  την πρώτη καλοκαιρινή πυρκαγιά, κινδυνεύουμε να βρεθούμε στη θέση του ψεύτη βοσκού που δεν συνειδητοποιεί τον πραγματικό κίνδυνο παρά μόνο όταν  είναι τραγικά αργά για να αντιδράσει. Αλλά αυτή τη φορά δεν πρόκειται νια σε­νάριο ταινίας καταστροφής ούτε για εμμονές ακραίων οικολογικών οργανώσεων. Οι πιο έγκυροι επιστημονικοί φορείς σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και στον ελληνικό χώρο βεβαιώνουν ότι τα πράγματα, σε ό,τι αφορά τις αλλαγές του κλίματος εξαιτίας του φαινομένου του θερμοκηπίου, δεν είναι τόσο άσχημα όσο φανταζόμαστε - είναι πολύ χειρότερα!

 

Σύμφωνα με την εμπεριστατωμένη μελέτη που παρέδωσε στην πολιτεία το Εθνικό Αστεροσκοπείο, η αυξανόμενη εκπομπή επιβλαβών αερίων στην ατμό­σφαιρα προοιωνίζεται άνοδο της μέσης θερμοκρασίας κατά έναν ως δύο βαθ­μούς Κελσίου μέσα στις επόμενες τρεις δεκαετίες. Αυτό σημαίνει ότι, όταν τα παιδιά που γεννιούνται σήμερα θα είναι τριάντα ετών, ο καλοκαιρινός ήλιος θα είναι κυριολεκτικά φονικός, οι πλημμύρες θα διαδέχονται τους καύσωνες, τα δάση θα έχουν συρρικνωθεί, οι αγροτικές καλλιέργειες θα πλήττονται από λει­ψυδρία και ξηρασία, ενώ πολλά από τα σημερινά είδη της χλωρίδας και της πανίδας θα έχουν προ πολλού εξαφανιστεί.

Οι ανησυχητικές αυτές προβλέψεις συμπίπτουν με τις εκτιμήσεις των σοβα­ρότερων διεθνών οργανισμών. Επιμένοντας σε έναν τρόπο αναπτύξεως που πριονίζει το κλαδί της ίδιας της υπάρξεως της, η ανθρωπότητα συμπεριφέρεται σαν τον καπνιστή ο οποίος, ενώ γνωρίζει άριστα το βαρύτατο τίμημα που θα κληθεί να πληρώσει, πιθανότατα, για το πάθος του, συνεχίζει να θυσιάζει το μέλλον στον βωμό μιας ευχάριστης συνήθειας. Βεβαίως, στην περίπτωση του μεμονωμένου καπνιστή, το τίμημα πληρώνεται κυρίως από τον ίδιο. Αλλά στην περίπτωση του πλανήτη μας, που έχει μετατραπεί σε «παθητικό καπνιστή» βα­ρύτατης μορφής, τις επιπτώσεις θα τις πληρώσουν κατά κύριο λόγο αυτοί που δεν έχουν καν γεννηθεί ακόμη.

Ας ελπίσουμε ότι η διεθνής κοινότητα, τερματίζοντας την αρειμάνια ελαφρότητά της θα αφυπνιστεί, ώστε να αρχίσει η απενεργοποίηση αυτής της ολέθριας ωρολογιακής βόμβας προτού είναι πολύ αργά για όλους.

ΑπότονΤύπο

Κοινωνία

1societyΆρθρα που σχετίζονται με κοινωνικά θέματα.

Επιστήμη

Άρθρα που σχετίζονται με επιστημονικά θέματα. . .

Εκπαίδευση

Άρθρα που διαπραγματεύονται εκπαιδευτικά θέματα. . . 

Πολιτισμός

Άρθρα για την κουλτούρα και τον πολιτισμό. . .