Ευθανασία

User Rating:  / 0
PoorBest 

ΝΑΙ Η ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΥΘΑΝΑΣΙΑ;

 

Η εισαγγελία της Ρώμης διενεργεί ανακρίσεις, για να βρει ποινικά κολάσιμη πράξη στο θάνατο του Πιερτζόρτζιο Ουέλμπι, που έπασχε από επώδυνη ανίατη ασθένεια και ζητούσε να τον αποσυνδέσουν από τα μηχανήματα για να πεθάνει. Δεν χρειάζεται να ψάξει πολύ η εισαγγελία. Ένοχη είναι η εγκληματική άποψη, ότι καθένας δεν είναι υπεύθυνος για την τύχη του εαυτού του, όταν μάλιστα αποδεδειγμένα τα ’χει 400. Μ' αυτή τη νοοτροπία, χιλιάδες άνθρωποι στον κόσμο βασανίζονται με οδυνηρό τρόπο, χωρίς να έχουν καμιά ελπίδα σωτηρίας ή βελτίωσης, στερούμενοι και της δυνατότητας μιας αξιοπρεπούς αποχώρησης απ' τη ζωή, μόνο και μόνο επειδή συμμαχούν οι δοξασίες των θρησκειών, η ανευθυνότητα των κρατικών λειτουργών και η υπέρβαση -για να μην πω κατάχρηση- εξουσίας των γιατρών.

 

Ένας γενναίος λειτουργός του Ιπποκράτη έκλεισε, τελικά, το αναπνευστικό μηχάνημα του βασανιζόμενου Ουέλμπι. Έτσι, του έδωσε όχι απλώς τη δυνατότητα να πάψει να υποφέρει. Του έδωσε τη δυνατότητα να ασκήσει την ισχύ της προσωπικότητάς του και από ένα άβουλο, εμπράκτως, πνεύμα και σώμα να γίνει η πραγματική δική του φωνή και πράξη. Αποφάσιζαν άλλοι γι' αυτόν και αποφάσισε επιτέλους εκείνος. Ήταν δούλος και έγινε ελεύθερος.

Ζωή δεν είναι μόνο να ανασαίνεις πάνω σ' αυτό τον πλανήτη. Ζωή, πιο πολύ, είναι ο Τρόπος, που ζεις. Και την τελική απόφαση γι' αυτό την έχει ο καθένας μας. Αν θέλει να ζει όρθιος.

Κοινωνία

1societyΆρθρα που σχετίζονται με κοινωνικά θέματα.

Επιστήμη

Άρθρα που σχετίζονται με επιστημονικά θέματα. . .

Εκπαίδευση

Άρθρα που διαπραγματεύονται εκπαιδευτικά θέματα. . . 

Πολιτισμός

Άρθρα για την κουλτούρα και τον πολιτισμό. . .