Τρομοκρατία

User Rating:  / 2
«Oι καμικάζι τότε και τώρα»
Του Θεοδωρου Kουλουμπη

Φορέας του πνεύματος της απόλυτης ταύτισης μεterrorism μια «μεγάλη ιδέα», ένας Iάπωνας υπαξιωματικός, έχοντας επιλέξει να πεθάνει ως πιλότος - καμικάζι, έγραφε –μεταξύ άλλων– τα ακόλουθα στους αγαπημένους του, στις 28 Oκτωβρίου του 1944: «Aγαπημένοι μου γονείς. Σας παρακαλώ συγχαρείτε με. Mου έχει δοθεί η υπέροχη ευκαιρία να πεθάνω. Σήμερα είναι η τελευταία μου μέρα. H μοίρα της πατρίδας μας εξαρτάται από την αποφασιστική μάχη στις θάλασσες του νότου, όπου θα πέσω σαν ένα άνθος από ακτινοβόλα κερασιά… Θα ήθελα, αν μπορούσα, να γεννηθώ επτά φορές, κάθε φορά για να καταστρέφω τον εχθρό… Γονείς μου, σας ευχαριστώ για τα είκοσι τρία χρόνια που με μεγαλώνατε και με εμπνέατε… Nα με θυμάστε με καλοσύνη και να ξέρετε ότι ο Iσάο σας πέθανε για την πατρίδα μας. Aυτή είναι η τελευταία μου επιθυμία και δεν υπάρχει τίποτα άλλο που να θέλω…»1.

Zούμε σήμερα σε μια περίοδο των λεγόμενων ασυμμέτρων απειλών. Aυτόχειρες βομβιστές στους δίδυμους πύργους της Nέας Yόρκης, στο Iσραήλ και στα κατεχόμενα της Δυτικής όχθης, στην Iνδονησία, στις Φιλιππίνες, στη Mόσχα και αλλού θυσιάζουν τη ζωή τους σπέρνοντας ταυτοχρόνως τον θάνατο σε εκατοντάδες –ακόμη και χιλιάδες– άμαχους και αμέτοχους πολίτες.

Read more: Τρομοκρατία

Οικονομική κρίση

User Rating:  / 3

ΟΜΙΛΙΑ
ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ζήτησα τη σημερινή συζήτηση για το πιο σοβαρό, το πιο κρίσιμο ζήτημα της περιόδου που διερχόμαστε: Την οικονομική κρίση, που πλήττει ολόκληρη την Παγκόσμια Κοινότητα, πιέζει σοβαρά τις ευρωπαϊκές οικονομίες, συγκλονίζει τις οικονομίες γειτονικών χωρών. Έχει επιπτώσεις και στην ελληνική Οικονομία και επηρεάζει τη ζωή όλων των πολιτών. Οι επόμενοι μήνες, αλλά και τα επόμενα χρόνια, σε μεγάλο βαθμό εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την υπευθυνότητα που επιδεικνύουμε στο διάστημα αυτό. Αυτή την ώρα, το συμφέρον κάθε οικογένειας, κάθε πολίτη, κάθε επιχείρησης είναι άμεσα συναρτημένο με τις αντοχές και με την προσαρμοστικότητα της Οικονομίας μας. Αυτή την ώρα, περισσότερο από ποτέ, ατομική και συλλογική πρόοδος πάνε μαζί. Οι πολίτες απαιτούν από όλους απόδειξη ευθύνης, απόδειξη αφοσίωσης στην αντιμετώπιση των προβλημάτων τους.

Read more: Οικονομική κρίση

Οικογένεια 2

User Rating:  / 0

Το αμήχανο βλέμμα της ελληνικής οικογένειας στο τέλος του αιώνα. Αδιέξοδα και δρόμοι

  Οι ραγδαίες εξελίξεις όχι μόνο στfamilytiesην τεχνολογία και την πληροφορική αλλά και στο χώρο των επιστημών τα τελευταία χρόνια προκάλεσαν ριζικές αλλαγές στις κοινωνικές δομές και αξίες. Αλώβητη, βέβαια, δεν θα μπορούσε να μείνει η οικογένεια, αφού αυτή αποτελεί τον πυρήνα του κοινωνικού ιστού. Οι σύγχρονοι άνθρωποι όλο και περισσότερο βιώνουν άμεσα τους κλυδωνισμούς που συνοδεύουν τις ανατροπές, τα διλήμματα ταυτότητας και ρόλου στα οποία καλούνται να ανταποκριθούν και την αμηχανία μπροστά στην αναζήτηση νέων οριζόντων.

Στην παραδοσιακή κοινωνία, η οικογένεια δεν ήταν αυτόνομη, αλλά η ύπαρξή της ήταν στενά συνδεδεμένη με την οικονομική και βιολογική επιβίωση της ευρείας οικογένειας. Στην επόμενη φάση, τη βιομηχανική εποχή, η αλλαγή στον τρόπο παραγωγής των αγαθών οδηγεί στη δημιουργία της πυρηνικής οικογένειας, η οποία περιορίζεται πλέον στη δική της οικονομική και βιολογική επιβίωση και γίνεται παιδοκεντρική, ταυτίζεται δηλαδή με την ύπαρξη των παιδιών και το μέλλον τους. Οι νέες οικονομικές δομές της κοινωνίας στη μεταβιομηχανική φάση επιτρέπουν στα άτομα να επιβιώνουν οικονομικά και κοινωνικά μόνα τους. Το άτομο, δηλαδή, και όχι η οικογένεια γίνεται τώρα το βασικό κοινωνικό κύτταρο και οι πολλές πλέον κοινωνικές ομάδες στις οποίες αυτό εντάσσεται υποκαθιστούν λειτουργίες που άλλοτε ανήκαν στην οικογένεια. Εύλογα, λοιπόν, η οικογένεια σήμερα καλείται να επαναπροσδιορίσει το σκοπό της ύπαρξής της, έτσι ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στα καινούργια δεδομένα και να εναρμονιστεί με το ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο.

Read more: Οικογένεια 2

Οικογένεια

User Rating:  / 3

familyΗ οικογένεια σήμερα είναι περισσότερο πολύμορφη και «ανοικτή» απ’ ό,τι ήταν πριν από 30 περίπου χρόνια. Στην παραδοσιακή οικογένεια-πυρήνα (nuclear family), που δημιουργείται με το γάμο και απαντάται ως βασική μονάδα σε όλες τις άλλες παλαιότερες μορφές οικογένειας (δηλαδή οι γονείς με τα παιδιά τους), έχουν προστεθεί οι μονογονεϊκές οικογένειες (συμπεριλαμβανομένων των ανύπαντρων μητέρων με παιδιά) και τα ζευγάρια που συζούν (συμβίωση) με ή χωρίς παιδιά.

Παρ΄όλο όμως που οι δύο τελευταίοι τύποι οικογενειών εμφανίζονται σήμερα με διάφορες παραλλαγές σε μεγαλύτερη συχνότητα παρά ποτέ, καθώς τα διαζύγια αυξήθηκαν και η σεξουαλική ηθική έγινε εντυπωσιακά ανεκτικότερη, η παραδοσιακή οικογένεια-πυρήνας εξακολουθεί να κατέχει κεντρικό ρόλο στις κοινωνίες μας και συνεχίζει για πολλούς να αποτελεί το πρότυπο της «πραγματικής» οικογένειας. Συνέχεια και αλλαγή, λοιπόν, στην τυπολογία της οικογένειας, φαινόμενο που αξίζει να ερευνηθεί και στην Ελλάδα.

Read more: Οικογένεια

Tυχερά παιχνίδια

User Rating:  / 1

Νεοέλληνες και τυχερά παιχνίδια

blackjack1Άρθρο διασκευασμένο από τον ημερήσιο τύπο

§1. Η μανία των Νεοελλήνων για τα τυχερά παιχνίδια και το τζόγο δεν είναι φαινόμενο σημερινό. Οι παλιότεροι θα θυμούνται ασφαλώς εκείνη τη διαφήμιση του Λαϊκού λαχείου με το σύνθημα «ο ένας στους δύο κερδίζει». Όσο παράλογο κι αν ακούγεται σήμερα το σύνθημα αυτό (αφού με ένα στοιχειώδη σεβασμό στους κανόνες της στατιστικής προφανώς δεν μπορεί να αληθεύει) δε διαφέρει και πολύ από το ύφος των σημερινών διαφημίσεων που υπόσχονται «αμύθητα κέρδη», «τρελά λεφτά», και «τα πλούτη όλου του κόσμου». Για του λόγου το αληθές σκεφτείτε πόσα είναι τα τυχερά παιχνίδια που μας προσφέρονται σήμερα και ποιες άλλες ευκαιρίες για τζόγο φτάνουν μέχρι την ...πολυθρόνα μας (και βέβαια εννοώ τα γνωστά «090» που «απλοποιούν» και τις διαδικασίες αφού τα πάντα γίνονται μέσω ...τηλεφώνου).

Read more: Tυχερά παιχνίδια

Κοινωνία

1societyΆρθρα που σχετίζονται με κοινωνικά θέματα.

Επιστήμη

Άρθρα που σχετίζονται με επιστημονικά θέματα. . .

Εκπαίδευση

Άρθρα που διαπραγματεύονται εκπαιδευτικά θέματα. . . 

Πολιτισμός

Άρθρα για την κουλτούρα και τον πολιτισμό. . .