Ομαδικότητα

User Rating:  / 0

omadikotitaΤου Γιώργου Ι. Κωστούλα

Το ότι δεν έχουμε κουλτούρα συνεργασιών είναι αλήθεια. Αυτό αναδεικνύεται ως κυρίαρχο εύρημα της Παγκόσμιας Έρευνας Αξιών (World Values Survey), ως απάντηση στην ερώτηση: "Ποιά στοιχεία (χαρακτήρα ή αξιών) θεωρείτε σημαντικά να αποκτήσει ένα παιδί;" Ε, λοιπόν, το στοιχείο "να ανέχεται και να σέβεται τους άλλους" ήταν στην Ελλάδα λιγότερο σημαντικό από ό,τι ήταν σε κάθε άλλη χώρα. ΄Ημασταν 69οι στους 69. Δεν θεωρούμε σημαντικό να διδάσκουμε στα παιδιά ανεκτικότητα και σεβασμό. Οι τελευταίες χώρες (μαζί με την Ελλάδα) ήταν η Ουγκάντα, η Σαουδική Αραβία, η Αλγερία και το Πακιστάν. Οι πρώτες πέντε χώρες σε αυτόν τον δείκτη ήταν η Σουηδία, η Ολλανδία, η Δανία, η Γαλλία και η Ισλανδία.

Κάθε τέτοια έρευνα πρέπει να διαβάζεται με επιφύλαξη, αλλά εδώ το εύρημα είναι αρκετά καθαρό, σχολιάζει o Aρ. Δοξιάδης σε άρθρο του, από το οποίο αντλώ τα ευρήματα της έρευνας και επιλεγμένο σχετικό σχολιασμό.Σε συνδυασμό και με άλλες απαντήσεις συμπεραίνεται ότι οι Έλληνες είμαστε γενικά ο πιο καχύποπτος από τους εύπορους λαούς. Δεν εμπιστευόμαστε τον διπλανό, τον συνεργάτη, τον προμηθευτή, εκτός από τους πολύ δικούς μας, τους συγγενείς. Η χαμηλή εμπιστοσύνη, η χαμηλή ανοχή, ο χαμηλός σεβασμός προς τον Άλλο είναι το πολιτισμικό υπόστρωμα με το οποίο προσερχόμαστε στις κάθε μορφής συνεργασίες μας. Ένα υπόστρωμα που υφαίνεται στο σπίτι, στο σχολείο, στην καθημερινή συναναστροφή. Και που μετουσιώνεται στις αξίες, η μάλλον απαξίες, που κουβαλάμε οι Έλληνες στην πολιτική και στον δημόσιο χώρο.

Read more: Ομαδικότητα

Παγκοσμιοποίηση 2

User Rating:  / 0

bigstock the glass globe with flags of  20952433

Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ

Οι δομές διακυβέρνησης τείνουν να συμφύονται με τους ισχυρούς στο εσωτερικό της χώρας και τους τελευταίους αιώνες με τους οικονομικά ισχυρούς. Η εξέλιξη αυτή συνεχίζεται. Στους TAIMS , ο οικονομικός ανταποκριτής του Τζέιμς Μόργκαν περιγράφει την «ντε φάκτο παγκόσμια κυβέρνηση», που αρχίζει σιγά σιγά να παίρνει μορφή: το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Παγκόσμια Τράπεζα, την ομάδα των επτά μεγαλύτερων βιομηχανικών χωρών, την GΑΤΤ1 κι άλλες δομές που σκοπό έχουν να υπηρετήσουν τα συμφέροντα των υπερεθνικών εταιρειών, των τραπεζών και των επενδυτικών εταιρειών σ' αυτή τη «νέα αυτοκρατορική εποχή». Στο άλλο άκρο, η Επιτροπή του Νότου παρατηρεί ότι «οι ισχυρότερες οικονομίες του Βορρά έχουν γίνει ντε φάκτο η διευθυντική ομάδα της παγκόσμιας οικονομίας, προστατεύοντας τα συμφέροντα τους κι επιβάλλοντας τη θέληση τους στο Νότο», όπου οι κυβερνήσεις «αντιμετωπίζουν την οργή, ακόμη και τη βίαιη εξέγερση των λαών τους, το βιοτικό επίπεδο των οποίων συρρικνώνεται καθημερινά, προκειμένου να εξασφαλιστούν τα τωρινά πρότυπα λειτουργίας του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος» -πράγμα που σημαίνει: η σημερινή δομή εξουσίας και η σημερινή κατανομή πλούτου. Ένα ιδιαίτερα σημαντικό χαρακτηριστικό των ντε φάκτο αναδυόμενων θεσμών διακυβέρνησης είναι η ανοσία τους στη λαϊκή επιρροή, ακόμα και εν πλήρη επιγνώσει. Ενεργούν πάντα εν κρύπτω, δημιουργώντας έναν κόσμο υποταγμένο στις ανάγκες των επενδυτών: το πλατύ κοινό «το 'χουν βάλει στη θέση του» και την απειλή της δημοκρατίας την έχουν εξουδετερώσει. Η αντιστροφή αυτή στην πορεία εξάπλωσης που είχε ακολουθήσει η δημοκρατία κατά τους περασμένους αιώνες είναι ζήτημα μεγάλης σημασίας· εξίσου μεγάλη είναι και η σπουδαιότητα των νέων μορφών που έχει πάρει η διαστρέβλωση της κλασικής φιλελεύθερης θεωρίας στη διεθνή οικονομία. [...]

Read more: Παγκοσμιοποίηση 2

Παγκοσμιοποίηση

User Rating:  / 1

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ 

globalization b 1293566053Η παγκοσμιοποίηση αποτελεί τη σημερινή έκφραση μιας μακρόχρονης μετε­ξέλιξης, επέκτασης και αναδιοργάνωσης του καπιταλιστικού μοντέλου παραγω­γής. Από τη σκοπιά αυτή δεν αποτελεί ένα νέο φαινόμενο. Ωστόσο, όπως στην ιστορική πορεία των καπιταλιστικών σχέσεων διακρίνονται διάφορες περίοδοι και χαρακτηριστικά οργάνωσης και λειτουργίας, έτσι και σήμερα η παγκοσμιο­ποίηση αποτελεί μια πολύ διακριτή φάση με σημαντικά νέα στοιχεία.

Υπάρχει όμως μια μεταβολή που διαφοροποιεί ποιοτικά ακόμα περισσότερο την περίοδο της παγκοσμιοποίησης και που ταυτόχρονα την κάνει ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο φαινόμενο. Το στοιχείο αυτό είναι η συνεχής διάβρωση του κράτους-έθνους και των δυνατοτήτων του να αναλαμβάνει οικονομικές και κοινωνικές λει­τουργίες στο χώρο του. Στο παρελθόν, η ιστορία του καπιταλισμού συνδέθηκε με την ίδια τη δημιουργία και συγκρότηση του σύγχρονου κράτους-έθνους. Σήμερα, το ποιοτικά νέο στοιχείο είναι η απόδόμηση του κράτους-έθνους και η υποκατά­σταση του από το μηχανισμό της παγκόσμιας αγοράς, από ατελή υπερκατα-ναλωτικά σχήματα ή από το κενό. Η σημερινή αποδυνάμωση των μηχανισμών «παραγωγής κοινωνικής στήριξης», «αλληλεγγύης», «συλλογικών αγαθών» απο­τελεί ακριβώς μέρος μιας συνολικότερης διαδικασίας που οδηγεί στη διάβρωση του ίδιου του κράτους-έθνους.

Read more: Παγκοσμιοποίηση

Τουρισμός

User Rating:  / 0

Ορισμός του Τουρισμού

Πολλές είναι οι προσπάθειες που έχουν γίνει για να δoθεί ένας επακριβής ορισμός του Τουρισμού. Από τα κύρια χαρακτηριστικά του, πέντε μπορούν να εξακριβωθούν εννοιολογικά και συγκεκριμένα τα εξής:

  • Ο τουρισμός είναι αποτέλεσμα μεμονωμένης ή ομαδικής μετακίνησης ανθρώπων σε διάφορους τουριστικούς προορισμούς και η διαμονή τους σε αυτούς επί τουλάχιστον ένα 24ωρο με σκοπό την ικανοποίηση των τουριστικών τους αναγκών.
  • Οι διάφορες μορφές του τουρισμού περιλαμβάνουν απαραίτητα δύο βασικά στοιχεία: Το ταξίδι στον τουριστικό προορισμό και τη διαμονή σε αυτόν, συμπεριλαμβανομένου της διατροφής.
  • Το ταξίδι και η διαμονή λαμβάνουν χώρα εκτός του τόπου της μόνιμης διαμονής των ανθρώπων που αποφασίζουν να μετακινηθούν για τουριστικούς λόγους.
  • Η μετακίνηση ανθρώπων σε διάφορους τουριστικούς προορισμούς είναι προσωρινού και βραχυχρόνιου χαρακτήρα, που σημαίνει ότι πρόθεσή τους είναι να επιστρέψουν στον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους μέσα σε λίγες, μέρες βδομάδες ή μήνες.
  • Οι άνθρωποι επισκέπτονται τουριστικούς προορισμούς για τουριστικούς λόγους, δηλαδή για λόγους άλλους από εκείνους της μόνιμης διαμονής τους ή της επαγγελματικής απασχόλησής τους.

    Read more: Τουρισμός

Πρόοδος

User Rating:  / 0

Το Τίμημα της Προόδου

 

Γιατί βάζει το στοχαστικό και ευαίσθητο άνθρωπο του καιρού μας σε ανησυχία η τεράστια ανάπτυξη της τεχνικής που χαρακτηρίζει τον αιώνα μας; Το τι χρωστάει ο πολιτισμός, όχι μόνο ο υλικός αλλά και ο πνευματικός, στις τεχνικές κατακτήσεις, είναι τόσο αυτονόητο και χιλιοειπωμένο, που δεν αξίζει τον κόπο να το επαναλάβαμε. Αυτές του έκαναν όχι μόνο ευκολότερη και αποδοτικότερη την εργασία, αλλά τον απελευθέρωσαν από πολλές σκλαβιές, οικονομικές και ηθικές, και άνοιξαν το δρόμο προς την κατάκτηση των πολιτικών ελευθεριών. Τώρα λοιπόν γιατί φοβόμαστε αυτή την κίνηση που διαρκώς προχωρεί προς όλο και πιο θαυμαστές πραγματοποιήσεις; Ποτέ άλλοτε δεν είδε ο κόσμος τις ανέσεις και τον όλβο των δικών μας ημερών. Ποτέ στο παρελθόν δεν είχε ο άνθρωπος υπό τον έλεγχο του τόσες δυνάμεις φυσικές, όσος έχει σήμερα. Τελειοποίησε τις κατασκευές του {τις κάθε λογής κατασκευές) έως τέτοιο βαθμό, που και ο ίδιος δε μπορεί πια ν' αναμετρήσει την έκταση και την ποικιλία των δυνατοτήτων τους. Τι έχει λοιπόν να φοβηθεί; Γιατί τον τρομάζει αυτή η εκπληκτική πρόοδος, που, ακόμη και αν δεν συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό στο μέλλον, πάλι στην ακμή που έχει φτάσει σήμερα εμπνέει το δέος;

Είναι τάχα η μηχανή αιτία των αντινομιών, όπου στριφογυρίζει ο πολιτισμός μας χωρίς να βρίσκει διέξοδο; Ή μήπως αυτή ακριβώς είναι που με την εξάπλωση και την τελειοποίηση της θα προωθήσει την ανθρωπότητα σε νέες εξελίξεις και θα λύσει τα δεινά προβλήματα που μας περιζώνουν; [...] Η τελειοποιημένη και παντοδύναμη «μηχανή» εγκαινίασε ένα νέο τρόπο ζωής, δεν είναι όμως κατά βάθος η αιτία των οικονομικοπολιτικών συγκρούσεων που ταλαιπωρούν τη σημερινή ανθρωπότητα, αλλά ο λόγος που οι συγκρούσεις αυτές επήραν μεγαλύτερη έκταση και έγιναν οξύτερες. Έβαλε δηλαδή ανώτερο εκθέτη στα γεγονότα, μεγάλωσε την κλίματα και μαζί την ένταση τους.     

Read more: Πρόοδος

More Articles...

  1. Παράδοση

Κοινωνία

1societyΆρθρα που σχετίζονται με κοινωνικά θέματα.

Επιστήμη

Άρθρα που σχετίζονται με επιστημονικά θέματα. . .

Εκπαίδευση

Άρθρα που διαπραγματεύονται εκπαιδευτικά θέματα. . . 

Πολιτισμός

Άρθρα για την κουλτούρα και τον πολιτισμό. . .