Νέα Άρθρα

 • Λαΐκισμός +

  Αλήθειες για το ψέμα του λαϊκισμού Διασκευασμένο κείμενο του Νίκου Δήμου  Μια αλήθεια δεν είναι ποτέ λαϊκίστικη. Το βασικό χαρακτηριστικό Read More
 • Ευθανασία +

  ΝΑΙ Η ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΥΘΑΝΑΣΙΑ;   Η εισαγγελία της Ρώμης διενεργεί ανακρίσεις, για να βρει ποινικά κολάσιμη πράξη στο θάνατο Read More
 • Διαδίκτυο +

  Το καλό, το κακό και το Internet Το εγχειρίδιο του ιδανικού αυτόχειρα στην αρχαιότητα γράφτηκε από τους μετρ της «απάθειας», Read More
 • Επιχειρήματα +

  «Η τέχνη του επιχειρήματος» του Ε. Παπανούτσου ... Εκτός απ' αυτόν, τον καθαρά λογικό («γεωμετρικό» θα τον ονόμαζα), υπάρχει κι ένας άλλος Read More
 • 1

ΔΙΕΘΝΗΣ   ΠΑΝΣΤΡΑΤΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ

            Την  Πέμπτη, 22 Απριλίου 2010, ο κόσμος γιόρτασε την Ημέρα της Γης. Ήταν μια επέτειος ηλικίας 40 ετών, ενώ η πρώτη  φορά γιορτασμού της ήταν το 1970. Τότε στις ΗΠΑ γεννήθηκε η ιδέα για μια ετήσια μαζική κινητοποίηση αποκλειστικά με οικολογικά αιτήματα. Αυτή η πρώτη κινητοποίηση κατάφερε να βγάλει στους δρόμους 20 εκατομμύρια Αμερικανούς! Το γεγονός αυτό θεωρήθηκε ως η απαρχή του παγκόσμιου οικολογικού κινήματος. Το κύριο αίτημα των κινητοποιήσεων ήταν να μπει στην πολιτική ατζέντα  των κυβερνήσεων το πρόβλημα της οικολογίας.

            Η πείρα των τελευταίων δεκαετιών διδάσκει ότι τα αιτήματα αυτά ικανοποιήθηκαν εν μέρει. Η πολιτική εξουσία υιοθέτησε την οικολογική γλώσσα στα προγράμματά της αλλά δεν τη μετέτρεψε σε πολιτική πρακτική. Κι όμως η Ημέρα της Γης γιορτάζεται κάθε χρόνο από όλο και περισσότερους ανθρώπους, και φέτος συγκέντρωσε πάνω από ένα δισεκατομμύριο διαδηλωτών και πάνω από 5.000 χιλιάδες οικολογικές οργανώσεις σε 190 χώρες.

 

            Παρά τη μαζικότητα της επετείου οι στόχοι της δεν επιτυγχάνονται. Ακόμη και ο αμερικανικός λαός που την εμπνεύστηκε ….οδηγήθηκε να καταναλώνει το 25% των φυσικών και ενεργειακών πόρων του πλανήτη, αν και αποτελεί  μόνο το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού. Ακόμη, μέσα στα 40 χρόνια της Ημέρας της Γης, τα τροπικά δάση έχασαν έκταση ίση με την επιφάνεια των χωρών της Ε.Ε. ,η ίδια η Ευρώπη έχασε το 52% των υγροτόπων και των γεωργικών εκτάσεών της, ενώ στα νερά της Μεσογείου έχουν χυθεί πάνω από 55.000 τόνοι πετρελαίου.

            Ανάλογη υπήρξε και η συνολική υποβάθμιση του περιβάλλοντος, φθάνοντας σήμερα στο σημείο να συμφωνούν όλοι ότι η κλιματική αλλαγή είναι το υπ’ αριθμόν 1 πρόβλημα του πλανήτη. Κι αυτό διότι οι συνέπειές της δεν περιορίζονται μόνο στις μεταβολές του φυσικού περιβάλλοντος (ακόμη και η σεισμική έξαρση των τελευταίων ετών αποδίδεται στην κλιματική αλλαγή) , αλλά περνούν και στον παγκόσμιο γεωστρατηγικό  χάρτη, στο πλέγμα των κοινωνικών ισορροπιών και των διακρατικών σχέσεων.

            Εμπρός σε αυτές τις κολοσσιαίες επιπτώσεις  της περιβαλλοντικής υποβάθμισης δίνουν και παίρνουν τα μηνύματα των πολιτικών και των οικολόγων. Χαρακτηριστικό είναι το τρίλεπτο τηλεοπτικό μήνυμα του προέδρου Ομπάμα, που προέτρεψε τους Αμερικανούς να δραστηριοποιηθούν για τη σωτηρία του περιβάλλοντος και «να μην περιμένουν να έρθει η λύση από την Ουάσιγκτον».

            Κερασάκι στην τούρτα της επετείου, οι δεκάδες οικολογικές οργανώσεις που δίνουν λίστες με «πράγματα που μπορώ να κάνω» την ημέρα της Γης και κάθε ημέρα του χρόνου: ανακύκλωση σκουπιδιών, φυσιολατρικούς περιπάτους, περιορισμό της χρήσης ηλεκτρικών συσκευών, ιδιωτικές καλλιέργειες ζαρζαβατικών και παροχή οικονομικής βοήθειας προς τις οικολογικές οργανώσεις της γειτονιάς τους.

            Κάποιοι όμως θυμίζουν ότι η κλιματική αλλαγή δεν είναι μόνο πρόκληση αλλά  και ευκαιρία για τους πολίτες να επιδείξουν κοινωνική ευθύνη αφυπνιζόμενοι και να ζητήσουν από τις κυβερνήσεις να πάψουν να προστατεύουν τους ρυπαντές και να προωθήσουν επιτέλους αυστηρή πράσινη νομοθεσία. ……(Ελευθεροτυπία,18/4/2010 του Α. Φακατσέλλη)

Κοινωνία

1societyΆρθρα που σχετίζονται με κοινωνικά θέματα.

Επιστήμη

Άρθρα που σχετίζονται με επιστημονικά θέματα. . .

Εκπαίδευση

Άρθρα που διαπραγματεύονται εκπαιδευτικά θέματα. . . 

Πολιτισμός

Άρθρα για την κουλτούρα και τον πολιτισμό. . .